Thursday, April 21, 2011

Hati Yang Bersih...

Assalamualaikum w.b.t..

Rasanya sudah lama benar blog ini tidak dikemaskini. alhamdulillah, pada saat ini tiba-tiba terdetik di hati untuk berkongsi sesuatu yang terbuku di hati. Hati yang bersih... Itulah tajuk perkongsian saya.

Barangkali, semua orang pernah mendengar manusia dinilai berdasarkan hatinya. Ya, sekeping hati. Saya akui, saya bukanlah seorang yang sempurna. Malah, memiliki seribu satu kekurangan dan kelemahan. Sentiasa melakukan kesilapan. Namun, sebagai manusia saya belajar untuk memperbaiki diri. Dalam ajaran Islam sememangnya ada mengajar, bilamana kita sedari kita ini ada melakukan kesalahan dan kesilapan maka mohonlah keampunan kepada Allah. Dialah yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang. Kita juga diajar untuk meminta maaf dan belajar untuk memaafkan kesalahan orang lain. Mana mungkin seorang hamba yang lemah seperti kita begitu hebat sehingga tidak pernah terlanjur melakukan salah dan silap. 

Benar, adakalanya bukan mudah untuk kita memaafkan kesalahan orang lain. Tapi, siapakah kita untuk tidak memafkan orang lain? Apapun, kemaafan itu memerlukan masa. Luka yang berdarah tentunya memerlukan masa untuk sembuh. Itu fitrah. Dalam proses memberi kemaafan dan melupakan sesuatu, janganlah diungkit kisah itu. Berdoalah sebanyak-banyaknya kepada Allah agar diberi kekuatan dan kesabaran untuk menerimanya dengan redha dan berlapang dada.

Apa yang seringkali terjadi, disaat kita sudah beransur memafkan ada pula hati-hati yang jahat cuba menyimbah racun. Astaghafirullahala'zim... mudah-mudahan Allah memafkan golongan ini. Bukan mudah untuk kita memastikan hati kita sentiasa bersih. Tapi amatlah mudah untuk hati kita menjadi kotor dan busuk. Yakni, hati-hati yang selalu dengki dan iri hati di atas kesenangan dan kebahagiaan orang lain. Matanya, telinganya, mulutnya, tangan dan kakinya cukup aktif bertindak mencari kesalahan orang lain. Mengapakah sampai jadi begini? Jawapannya mudah saja, hatinya belum lagi bersih...

Selagi ada hati-hati yang tidak bersih ini, maka banyaklah rumahtangga yang bakal berantakan. Makin banyaklah hubungan yang terputus di tengah jalan. Makin banyaklah pergaduhan sesama manusia. Malah, tidak mustahil boleh membawa kepada berbunuh-bunuhan sesama insan. 

Saya mengajak diri saya dan menyeru kepada semua pembaca, marilah kita sama-sama membersihkan hati kita. Bersihnya hati dapat dinilai melalui manisnya bicara, indahnya akhlak dan tingginya peribadi. Berusahalah sedaya upaya untuk menjadi lebih baik dan bukan sibuk mencari kelemahan orang lain. Bergembira dan berbahagialah kerana memiliki hati yang bersih dan bukannya bergembira kerana menghalang-halangi orang lain untuk mempunyai hati yang bersih. 

Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui segala isi hati...